Ayat al Kursi

Ayat al Kursi

Ayat al Kursi, ook wel bekend als de ‘Troonvers’, is een van de meest belangrijke ayat uit de Koran. De ayat komt voor in Surah Al-Baqarah, en beschrijft hoe niets of niemand vergelijkbaar is aan Allah s.w.t., en hoe alles tot hem behoort.

De ayat al kursi lezen is voor velen een dagelijkse praktijk. Maar wat is precies de ayat al kursi betekenis? De ayat vertaald letterlijk naar:

Allah, er is geen god dan Hij, de Levende, de Zelfstandige, sluimer noch slaap kan Hem treffen, aan Hem behoort toe wat er in de hemelen en wat er op de aarde is. Wie is degene die van voorspraak is bij Hem zonder Zijn verlof? Hij kent wat er voor hen is en wat er achter hen is. En zij kunnen niets van Zijn Kennis omvatten, behalve wat Hij wil. En Zijn Zetel strekt zich uit over de Hemelen en de Aarde en het waken over beide vermoeit Hem niet. En Hij is de Verhevene, de Almachtige.

Zoals je kan zien, gaat de ayat over de onmetelijke kennis en macht van Allah s.w.t., en hoe niemand deze kan evenaren.

Ayat al Kursi leren is een doel voor velen moslims, jong en oud, aangezien het reciteren ervan verschillende voordelen heeft. Zo is overgeleverd door at-Tirmidhi dat de profeet (v.z.m.h.) het volgende heeft gezegd:

Wie Ha Mim Al-Mu’min reciteert – tot – Tot Hem is de terugkeer (40:1-3) en Ayat Al-Kursi uitspreekt wanneer hij ‘s ochtends opstaat, zal daardoor beschermd worden tot de avond. En wie ze uitspreekt wanneer hij de avond bereikt, zal daardoor beschermd worden tot de ochtend.

Daarnaast is het ook overgeleverd door Abu Umaamah dat de profeet het volgende heeft gezegd:

Wie direct na elk voorgeschreven gebed Ayat al Kursi reciteert, zal niets tussen hem en zijn intrede in het Paradijs staan, behalve de dood.

Het is daarom ook niet vreemd Ayat al Kursi na gebed te reciteren voor zijn bescherming en zegeningen.

Als gevolg van zijn vele voordelen is de ayat al kursi dua zeer bekend binnen de Ummah, en zo zijn er ook verschillende kunstwerken te vinden. Zo zijn er verschillende ringen waar de ayat op staat, maar ook posters en muur kunstwerken.

De ayat al kursi bescherming is zodanig bekend dat het vaak wordt gereciteerd bij het betreden van een huis of voor het slapen gaan, met de overtuiging dat het bescherming biedt tegen het kwaad.

Conclusie

Ayat al Kursi is een centraal vers uit de Koran, bekend om zijn betekenis en de beschermende eigenschappen die het biedt. Het dagelijks reciteren en reflecteren op dit vers kan bijdragen aan een beter begrip van de islamitische leer. Voor verdere verdieping in Islamitische literatuur en de Koran, kun je onze collectie van islamitische boeken en de Koran-sectie bezoeken.

Laten we de dialoog voortzetten!

Als je vragen hebt bij je producten, staan wij voor je klaar. Ons team is er om je te adviseren over producten die perfect bij jou passen!

We waarderen het als je je gedachten en feedback deelt over onze artikelen. Door jouw feedback kunnen we onze dienstverlening blijven verbeteren.

P.S. Ken je ons al op social media? Volg ons op TikTok, Facebook of Instagram voor de meest recente nieuwtjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *