Dhikr

Dhikr, een prachtige vorm van aanbiddingen binnen de islam, is de bewuste en toegewijde herinnering aan Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى door het reciteren van Zijn namen, verzen uit de Quran en andere gebeden. In deze blog zullen we inzoomen op verschillende situaties waarin dit waardevol is, en we je ook enkele handvatten bieden om dit uit te voeren. Laten we beginnen!

Dhikr na het Gebed

Na het gebed is het uitvoeren van de Tasbih Fatimi een populaire vorm van Dhikr. Deze omvat het reciteren van “Subhanallah” 33 keer, “Alhamdulillah” 33 keer, en “Allahu Akbar” 34 keer. Dit helpt niet alleen doordat wij Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى herdenken, maar voorziet ons ook van rijkelijke beloningen.

Dhikr voor het Slapen

Voor het slapen gaan, is het reciteren van Ayat ul-Kursi een mooie vorm van Dhikr. Dit komt naar voren in de volgende overlevering van Abu Hurayrah رضي الله عنه‎ . Tijdens zijn bewaking van de zakat-ul-fitr voorraden, vertelde een jinn hem over de voordelen van het reciteren van dit vers in de nacht: “Allahu la ilaha illa huwal-hayyul-qayyum,” [Al-Baqarah 2:255]. De Profeet  صلى الله عليه و سلم bevestigde dit later en benadrukte hierbij dat geen duivel in de buurt zou komen tot de ochtend. Dit dient als een krachtige schild tegen het kwade ‘s nachts.

Dhikr in de Avond

In de avond is het belangrijk om Dhikr uit te voeren. Volgens de overleveringen vormt het een schild dat ons beschermt tegen de Shaytaan. Naast de Tasbih Fatimi en het reciteren van Ayat ul-Kursi, is het reciteren van de laatste twee āyāt van surat ul-Baqarah een mooie vorm van Dhikr. Zoals de Profeet صلى الله عليه و سلم, overgeleverd door Abū Mas’ūd al-Ansāri رضي الله عنه‎ , ons adviseerde: “Wie deze āyāt ‘s nachts reciteert, vindt daarin voldoende bescherming voor die nacht.” In het boek “Gedenkingen ochtend en avond” wordt er verder gesproken over vormen van Dhikr voor de avond.

Dhikr tijdens de Ramadan

In de gezegde maand Ramadan wordt het praktiseren van Dhikr nog waardevoller. De eerder genoemde vormen blijven waardevol, maar tijdens de Ramadan is ook het volgende vers belangrijk:

“SubhanAllah wal hamdulillah, wa la ilahaillAllah wa Allahu akbar.”

“Glorie is aan Allah, en lof is aan Allah, en er is geen waardig van aanbidding behalve Allah, en Allah is de Grootste.”

Deze Dhikr helpt voor het verkrijgen van vergiffenis van Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى. Voor meer interessante vormen in de Ramadan is het boek “de complete ramadangids” onmisbaar.

Conclusie

We hopen dat dit overzicht van diverse vormen en momenten van Dhikr verhelderend voor je was. Het is belangrijk om te realiseren dat we dit dienen te integreren in onze dagelijks leven en dit belangrijk is voor het realiseren van een sterke en gezonde band met Allah سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى. Sommige mensen gebruiken hier zelfs een bepaald Dhikr schema voor, waarin zij bepaalde gebeden op verschillende momenten van de dag uitvoeren. Onthoud dat er nog veel andere verschillende momenten en vormen zijn, zoals Ochtend Dhikr. Voor meer vormen van Dhikr raden we je aan om een kijkje te nemen in onze uitgebreide collectie van Islamitische boeken.

Laten we het gesprek voortzetten!

Heb je vragen of behoefte aan hulp bij je aankopen? Twijfel niet om contact met ons op te nemen. Ons enthousiaste team staat klaar om je te helpen bij het vinden van de perfecte producten die naadloos aansluiten bij jouw behoeften!

P.S. Heb je ons al gevonden op social media? Klik hier om ons te volgen op TikTok, Facebook of Instagram!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *