Hadj

Hadj

De Hadj is één van de vijf zuilen van de Islam. Deze reis naar Mekka is niet alleen een fysieke uitdaging, maar bevat natuurlijk ook veel spirituele waarde voor moslims. In deze blog verkennen we het belang van de Hadj, de rituelen die vaak worden uitgevoerd en het verschil met de Umrah.

Wat is Hadj?

De Hadj is de jaarlijkse pelgrimstocht naar Mekka, verplicht voor elke moslim die daartoe in staat is, ten minste eenmaal in hun leven. Deze tocht vindt plaats in de laatste maand van de Islamitische kalender, Dhu al-Hijjah. De Hadj duurt 5 dagen en wordt afgesloten met Eid ul-Adha. De Hadj wordt gezien als één van de grootste jaarlijkse publieke bijeenkomsten ter wereld.

De Rituelen van Hadj

De Hadj bestaat uit verschillende rituelen. Hieronder een paar voorbeelden:

  1. Ihram: Het aannemen van een staat van heiligheid en zuiverheid.
  2. Tawaf: Zevenmaal rond de Ka’aba lopen, tegen de klok in.
  3. Sa’i: Zevenmaal lopen tussen de heuvels van Safa en Marwah.
  4. Yawm Arafah: Verblijven op de vlakte en heuvel Arafah.
  5. Het stenigen van de duivel (Jamarat): Het gooien van stenen naar drie pilaren die de verleiding van Iblis symboliseren.
  6. Al-Hajaru al-Aswad: het kussen van de zwarte steen op de Ka’aba.

Dua voor Hadj

Tijdens het uitvoeren van de Hadj vragen moslims de gehele periode continu om berouw en zegeningen in de vorm van Dua’s. Een belangrijke dua die vaak wordt gebruikt door pelgrims is de Talbiyah:

Labbayka Allāhumma labbayk. Labbayk lā shareeka laka labbayk. Inna al-ḥamda, wa n-‘imata, Laka wal mulk. Lā shareeka lak.

 Nederlands: Hier ben ik, O Allah, hier ben ik, hier ben ik. U heeft geen partner, hier ben ik. Waarlijk, alle lof en zegeningen zijn van U, en alle soevereiniteit. U heeft geen partner.

Wat is het verschil tussen Hadj en Umrah

Hoewel zowel Hadj als Umrah pelgrimsreizen naar Mekka zijn, is Hadj een verplichte jaarlijkse gebeurtenis, terwijl Umrah, vaak aangeduid als de ‘kleine pelgrimstocht’, op elk moment van het jaar gedaan kan worden en niet verplicht is. Dit is het grote verschil tussen de twee.

Conclusie

De Hadj is een belangrijke ervaring met diepe spirituele betekenis voor een moslim. Naast dat het verplicht is voor een moslim, indien deze in staat is, het is ook een kans om zijn Imaan te vergroten en zijn band met Allah (s.w.t) en de Ummah te versterken. Voor meer informatie hierover raden wij zeker aan om een kijkje te nemen bij de ruime boekencollectie van Mektaba.

Laten we verder praten!

Mocht je vragen hebben of hulp nodig hebben bij je aankopen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Ons team staat klaar om je te helpen bij het selecteren van de producten die aansluiten bij jouw behoeften!

We stellen het ook zeer op prijs als je feedback of opmerkingen achterlaat bij onze blogs. Jouw inzichten kunnen ons helpen om nog beter te worden in wat we doen.

P.S. Volg je ons al op social media? Volg ons op TikTok, Facebook of Instagram en blijf op de hoogte van de laatste updates!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *