Hidjra

Hidjra

De Hidjra is de bekende reis van de Profeet Mohammed (v.z.m.h.) en zijn volgelingen van Mekka naar Medina, en is een belangrijk punt in de Islamitische geschiedenis. Omdat deze gebeurtenis vrij belangrijk is, zullen wij in deze blog wat veelgestelde vragen beantwoorden over de Hidjra. Laten we beginnen!

Wat is de Hidjra?

Hidjra, wat letterlijk ‘migratie’ betekent in het Arabisch, verwijst naar de reis die de Profeet Mohammed (v.z.m.h.) en zijn volgelingen maakten van Mekka naar Medina in 622 n.Chr. De Profeet was genoodzaakt deze reis te maken, aangezien de Quraysh hem wilden vermoorden in zijn geboortestad Mekka.

Wanneer begon de Hidjra?

De Hidjra vond plaats in 622 n.Chr. De Profeet verliet zijn huis in Mekka stiekem in de nacht met een kleine groep volgelingen en reisde naar een stad genaamd Yathrib, die later door de profeet hernoemd zou worden naar Madina al-Munawwarah (de verlichtte stad). De reis was zo belangrijk, dat dit tevens het begin vormde van de Islamitische kalender.

De Hidjra van de Profeet naar Medina

De Hidjra van de Profeet Mohammed naar Medina was een reactie op vervolging en een zoektocht naar een veilige haven voor zijn volgelingen om hun geloof vrij te beoefenen. Bij aankomst in Medina werd de Profeet warm verwelkomd. Deze aankomst markeerde het begin van een Islamitische gemeenschap en staat, en legde de basis voor de snelle verspreiding van de Islam.

Hidjra: Begin van de Islamitische Jaartelling

Zoals al eerder vermeld is de Hidjra niet alleen een historisch moment, maar ook het beginpunt van de Islamitische jaartelling. Dit onderstreept het belang van de gebeurtenis en hoe belangrijk deze reis was voor de vroege spreiding van Islam.

Wat gebeurde er na de Hidjra?

Na de Hidjra leefden de Profeet en zijn volgelingen tijdelijk in Medina. In deze periode leden ze aan relatieve armoede door de inbeslagname van hun bezittingen in Mekka. Om te overleven, leidde de Profeet verschillende aanvallen op Mekkaanse karavanen. Deze acties zorgden voor meer eenheid onder de verschillende Arabische stammen. Vervolgens volgden verschillende veldslagen tussen de moslims en Quraysh stammen, zoals die van Badr en Uhud. 8 jaar na de Hidjra, lukte het de moslims om Mekka te veroveren in 630 n.Chr.

Conclusie

De Hidjra is een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis en voor de vroege verspreiding van Islam. Voor meer inzicht in deze cruciale periode, bezoek Mektaba voor een breed scala aan literatuur, waaronder “De Verzegelde Nectar“, die een gedetailleerde biografie van de Profeet Mohammed, inclusief de Hidjra.

Laten we verder praten!

Heb je vragen over de Hidjra of wil je meer weten over de Islamitische geschiedenis? Ons team bij Mektaba staat klaar om je te helpen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en volg ons op sociale media voor de laatste updates en inspiratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *