Imaan

Imaan

Imaan, letterlijk vertaald naar geloof of overtuiging, is een belangrijk en fundamenteel concept binnen de Islam. Het is namelijk de erkenning van het geloof en de daden binnen de Islam. Naast dat het een belangrijk concept is, is het ook een onderwerp waar veel jonge moslims mee worstelen; Imaan dat stijgt en daalt. In deze blog gaan we wat meer praten over het Imaan en hoe het zich verhoudt tot de rest van de Islam.

Wat is Imaan?

Volgens de Islamitische theologie is Imaan de erkenning van het geloof en daden in de Islam. In zijn eenvoudigste vorm is het de overtuiging in de zes artikelen van geloof, bekend als ‘arkan al-iman‘. De Koran en Hadith benadrukken dat Imaan vergezeld moet gaan van rechtvaardige daden, en dat beide samen noodzakelijk zijn voor toegang tot het Paradijs. Samen met Islam en Ishan vormt Imaan de drie dimensies van de Islamitische religie.

De Zes Zuilen van Imaan

De ‘arkan al-iman’ zijn de zes zuilen van van geloofsovertuiging binnen de Islam. Een moslim dient hieraan te geloven. Deze zuilen zijn:

  1. Geloof in Allah: De overtuiging dat Allah de enige ware God is.
  2. Geloof in Engelen: Het geloven in het bestaan van engelen.
  3. Geloof in Zijn Boeken: Het erkennen van de heilige boeken die aan de profeten zijn geopenbaard.
  4. Geloof in Zijn Profeten: Het geloven in alle profeten die door Allah zijn gestuurd.
  5. Geloof in de Dag des Oordeels: Het geloof in een finale dag van afrekening.
  6. Geloof in Qadr: Het geloof in dat alles wat gebeurt, voorbestemd is door Allah.

Hoe Imaan Versterken?

Het is normaal voor Imaan om te fluctueren bij een persoon. Het ene moment kan de overtuiging een stuk sterker zijn dan het ander moment. Echter zijn er wel manieren om het Imaan op een structurele manier te verhogen. Voorbeelden om dit te doen zijn:

  • Regelmatige gebeden uit te voeren
  • Het bestuderen en reciteren van de Koran
  • Het herinneren aan het feit dat dit leven slechts tijdelijk is

En zo zijn er nog veel meer taken. Het is ook belangrijk om kinderen van een jonge leeftijd al te onderwijzen met de Imaan. Hierdoor worden zij al vanaf een jonge leeftijd al bekend met het concept, wat het makkelijker maakt om de Imaan te onderhouden wanneer ze ouder worden.

Conclusie

Imaan vormt de basis van het Islamitische geloof en is essentieel voor een goede en gezonde band met onze schepper. Voor verdere informatie en meer boeken over Imaan, bezoek Mektaba.

Laten we verder praten!

Voor meer informatie over Imaan of advies over hoe je jouw geloof kunt verdiepen, staan wij bij Mektaba voor je klaar. Neem contact met ons op en volg ons op sociale media voor meer inzicht en inspiratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *