Islamitische namen uit Koran

Islamitische namen uit de Koran

🌙 Wat zit er in een naam? Binnen de Islam, veel meer dan je zou denken. De naam die ouders kiezen voor hun kind is niet zomaar een woord, maar een geschenk dat hun kind een leven lang bij zal blijven. Maar hoe kiezen ouders de ‘juiste’ naam? En waar halen ze de inspiratie vandaan? In deze blog duiken we in de prachtige traditie van het kiezen van een naam in de Islam, en ontdekken we de kracht en betekenis achter populaire namen uit de Koran.

De Waarde van een naam in de Islam

Binnen de Islam wordt er veel aandacht besteed aan het kiezen van de juiste naam voor een kind. Een naam wordt gezien als een cadeau die ouders aan hun kind geven. Volgens verschillende overleveringen wordt dan ook van ouders verwacht dat ze hun kinderen een naam geven met een goede betekenis. Veel ouders kijken dan ook naar de Koran voor het kiezen van een naam.

🌙 Naast het kiezen van een betekenisvolle naam, is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat een kind een gezonde islamitische opvoeding krijgt. Daarom hebben wij een brede collectie van Islamitische kinderboeken samengesteld.

Islamitische namen uit de Koran

De Koran is een rijke bron van zuivere namen. Deze namen hebben vaak betrekking op profeten, belangrijke personen binnen de islam. Hieronder staan enkele van de meest populaire Islamitische namen uit de Koran, voor zowel jongens als meisjes:

  1. Mohammed: Vrijwel de meest populaire naam onder moslim. De naam betekent “de geprezene, de verheerlijkte” en het is de naam van de laatste en meest belangrijke profeet Mohammed (v.z.m.h.).

🌙 Wij hebben een grote collectie Islamitische kinderboeken, inclusief boeken over de profeet Mohammed (v.z.m.h.). 

  1. Maryam: De naam Maryam heeft de betekenis “dienares van God” en is uniek omdat het de enige vrouwelijke naam is die direct in de Koran wordt genoemd. Bovendien is er zelfs een hoofdstuk in de Koran dat naar haar vernoemd is (hoofdstuk 19). Maryam (v.z.m.h.) is de moeder van profeet Isa (v.z.m.h.) en zij stond bekend voor haar geloof en vertrouwen in Allah.
  2. Musa: De naam Musa is met 136 keer de vaakst genoemde naam in de Koran, verwijzend naar de profeet Musa (v.z.m.h.). De naam vertaalt letterlijk naar “getrokken uit het water” of “geboren uit het water”. Dit is waarschijnlijk een verwijzing naar hoe de profeet op jonge leeftijd gered werd uit de Nijl door de dochter van de Farao. De naam wordt vaak genoemd in surah al-Baqarah (13), surah’ Ta-ha (20) en surah al-Qasas (18).
  3. Ibrahim: Ibrahim is één van de bekendste namen in de Koran en verwijst naar de profeet Ibrahim (v.z.m.h.). De naam wordt 69 keer genoemd in de Koran en de profeet wordt vaak geprezen vanwege zijn vastberadenheid en vertrouwen in Allah. De naam Ibrahim betekent “vader van vele”, wat refereert naar het feit dat Ibrahim (v.z.m.h.) wordt gezien als stamvader van vele volkeren.

🌙 Wij hebben een brede collectie Islamitische kinderboeken, inclusief boeken over de profeet Ibrahim

Conclusie

In deze blog hebben we ons verdiept in de waarde van namen binnen de Islam en de impact hiervan op het leven van onze kinderen. Met bijzondere aandacht voor Islamitische namen uit de koran zoals Mohammed, Maryam, Musa en Ibrahim.

Laten we verder praten!

Wil je graag advies bij het doen van je bestelling? Of heb je vragen over onze producten? Stuur ons gerust een berichtje! Ons team staat klaar om je te ondersteunen bij het vinden van de producten die het best bij jouw wensen passen!

P.S. Volg je ons al op social media? Klik hier voor onze TikTok/Facebook/Instagram page!

Bekijk al onze blogs over de edele Koran

Ben je geïnteresseerd in het vergroten van je kennis over de edele Koran? Neem dan een kijkje op onze volgende blogs:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *